Fietsveiligheid

Het dashboard Verkeersongevallen biedt een overzicht aan kerncijfers in statistiek en kaart met gegevens over geverbaliseerde verkeersongevallen sinds 2015 in de Provincie Antwerpen.

Het geoloket mobiliteit van provincie Vlaams-Brabant brengt de geregistreerde ongevallen in kaart van fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer tussen 2017 en 2022.

Fietstrack toont je een overzicht van de knelpunten, veilige en minder veilige routes en in een gemeente op basis van input van o.a. scholen, bedrijven en sportclubs. Deelnemende gemeenten kunnen via Fietstrack een fietsroutekaart laten opmaken. 

De provincie Oost-Vlaanderen vergaarde, in samenwerking met UGent en Sweco, eerste waardevolle inzichten over wat fietsers écht belangrijk vinden wanneer ze fietsen in het duister en het donker. Benieuwd naar de resultaten? 

De Fietsbarometer van provincie Antwerpen brengt de veiligheid, het comfort en het gebruik van de fietsroutes op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) in gemeenten en steden van de provincie in kaart. Selectie op de fietsongevallen. Meer info vind je hier.

De resultaten van dit Pilootproject in Bornem tonen o.a. waar en wanneer bijna-ongevallen op een gevaarlijk kruispunt plaatsvonden. Deze AI/ML techniek laat toe om op basis van data het kruispunt gericht aan te pakken. Hier vind je de evaluatie naar de bruikbaarheid en zin van 3D camera onderzoek voor verkeersmonitoring. Achterliggende data vind je hier.

Deze barometer biedt je een overzicht van de recentste evolutie van het aantal letselongevallen en slachtoffers op de Belgische wegen.

De Cycle Data Hub verzamelt fietsdatalinks over het hele noordzeegebied. Je kan de links bekijken en ook zelf nuttige fietsdatalinks toevoegen.